Fan coil fűtés- hűtés

A fan coil fűtés-hűtés rendszer egy olyan HVAC (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) rendszer, amelyben a hőcserélő egység (fan coil) használatával történik a helyiségek hűtése vagy fűtése. Ez a rendszer gyakran található irodaházakban, szállodákban, kórházakban és más épületekben.

A fan coil egység egy olyan berendezés, amelyben ventilátor segítségével a helyiségben lévő levegőt keringtetik. A fan coil a hőcserélőt tartalmazza, amely hőt vesz fel vagy ad le a helyiségbe. Ez lehetővé teszi a fűtést és a hűtést attól függően, hogy a rendszer melyik üzemmódban van.

A fan coil rendszerben általában víz vagy glikol oldat áramlik a hőcserélőben. Ha a rendszer hűtést igényel, hideg víz vagy glikol oldat kerül a hőcserélőbe, és a ventilátor átengedi a hideg levegőt a helyiségbe. Ha a rendszer fűtést igényel, meleg víz vagy glikol oldat kerül a hőcserélőbe, és a ventilátor melegen átengedi a levegőt a helyiségbe.

A fan coil rendszer előnye, hogy lehetőséget nyújt a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozásra. Ezért egy nagyobb épületben lehetőség van különböző helyiségek eltérő hőmérsékleteinek beállítására az igényeknek megfelelően. Emellett a rendszer viszonylag csendes működésű és rugalmasan beépíthető a különböző helyiségekbe.

Fontos megjegyezni, hogy a fan coil rendszer csak a hőcserét végzi el, és egy különleges hőforrást igényel. Ez lehet egy központi fűtő- vagy hűtőberendezés, amely hőt vagy hideget termel, és aztán a fan coil egységeken keresztül osztja szét a helyiségekben.