Radiátoros fűtés

A központifűtés egy olyan fűtési rendszer, amelyben egy központi kazán melegíti fel a vizet, amelyet aztán csöveken keresztül továbbít a helyiségben található radiátorokhoz. A radiátorokban a hő kisugárzik a helyiségbe, amely felfűti azt.

A központifűtés rendszernek két típusa van: a vízvezetékes és a gázvezetékes fűtés. A vízvezetékes fűtésnél a kazán fűtővizet melegít fel, amelyet aztán a csöveken keresztül juttatnak el a radiátorokhoz, ahol a hő kisugárzik a helyiségbe. A gázvezetékes fűtésnél a gáz égése termel meleget, amelyet aztán a kazán a csöveken keresztül továbbít a radiátorokba.

A központifűtés előnyei közé tartozik, hogy hatékony és kényelmes megoldás az otthonok és az irodák fűtésére, különösen hideg éghajlaton. A rendszer egyszerűen szabályozható, mivel a kazán tervezése lehetővé teszi a hőmérséklet és a hőleadás szabályozását. Emellett a központifűtési rendszer általában a szokásos gázvezetékekről működik, ami olcsóbb és hosszú távon kevésbé költséges, mint a más fűtési rendszerek, amelyek más energiahordozókat használnak.